Stort utbud av brännare från Trangia, Primus, Jetboil och många fler
Andersenoutdoor.se är en ren outdoorbutik och vi har ett stort utbud av några av de viktigaste verktygen för en bra äventyr. Närmare bestämt det du behöver för att laga mat.
Alla som har provat det kommer att känna igen att en konserverad biff med potatismos gjort på pulver kan vara den mest utsökta gourmetmåltiden. Bara den äts på en liten bergshylla, efter många timmars hårt arbete och med utsikt över dalen framför dig.
När är det en bra idé att välja en gasbrännare, när bör jag använda de extra pengarna på en multifuelbrännare och när är det sprit som föredras som bränsle?
De gamla spritbrännarna kommer förmodligen aldrig att dö ut och de har lyckligtvis också en stor fördel med att vara billiga i drift. De flesta som väljer en Trangia idag köper dock också en gasbrännare och därmed möjligheten att använda gas för uppvärmning. Och gasen har också flera fördelar jämfört med en spritbrännare. För det första är det snabbare att tillaga maten med en gasbrännare - det finns helt enkelt mer kraft i lågan och vattnet kokar snabbare. För det andra är diskteamet ganska nöjda med gasen, eftersom den inte sotar ner kastruller och stekpannor, utan lämnar en fin och ren baksida på kastrullerna.
När vi pratar om fördelarna med gasen bör också nämnas att mindre vikt behöver bäras. När det är gas vi behöver ta med oss, är det lättare än sprit. Gas är också mycket enkelt att reglera värmen med. En nackdel med gasen är om temperaturen blir för låg, blir det svårt att få gasen att brinna jämnt. Ett bra tips i kalla miljöer är att ta gasen nära kroppen de sista kilometrarna innan du når lägret, eller ta den med i sovsäcken en stund innan matlagning.
Men när är det så fördelaktigt att använda multifuelbrännare? Jo, en del av svaret ligger i själva namnet på brännaren, nämligen multifuel. De kan brinna nästan alla former av fossila bränslen och de kan fås över hela världen. Förbränningen i en multifuelbrännare är dock inte lika ren som i en gasbrännare, så vi är tillbaka vid diskteamet som måste skrubba sot från kastruller och stekpannor. Multifuelbrännare är också ganska besvärliga att använda. Bränslet måste först värmas upp innan det kan brinna ordentligt och det kräver lite fingerfärdighet, kunskap och ibland lite tålamod med att rengöra dysor och så vidare.
Om du är osäker på vad du ska välja, är du välkommen att kontakta andersenoutdoor.se för en diskussion om ditt val av brännare.