Sök

Trangia

Trangia i alla dess variationer Ett stormkök som blev en institution Trangia är mer än ett varumärke och mer än ett stormkök. Det är en hel institution i friluftslivet och scoutlivet, och är utan tvekan det mest sålda stormköket i Danmark. Använd stormköket för utomhusmatlagning. Oavsett om det är gryträtter eller bröd, kan du nästan alltid laga maten med Trangia.

Vad är Trangia 25 och 27?

Stormköket finns i 3 storlekar, varav 99% av försäljningen är på de två.
Den minsta kallas Mini och därmed kan du laga mat för 1 person. Perfekt för singelvandrare och smart för backpacking när väskan ska väga så lite som möjligt. Nästa heter 27-serien och därmed kan du laga mat för 2 personer. Den sista heter 25-serien och därmed kan du laga mat för 3-4 personer. De allra flesta väljer 25-serien, förvisso eftersom de måste laga mat för mer än 2 personer. Men kanske är det också för att det inte är så mycket skillnad mellan 27 och 25-serien trots allt.

Vad innehåller en uppsättning?

En standard Trangia-uppsättning innehåller två vindskydd, uppdelade över en övre del och en nedre del. Den nedre delen har ett stort hål i vilket brännaren  fästs. Det kan vara en spritbrännare eller en gasbrännare. Övre delen är gjord för att ställa grytorna på eller stekpannan och för att ge skydd mot vinden. Två 2 grytor per set/uppsättning ingår också. Om det är en "27" -sats, är de två krukorna på en liter vardera. Om det är en "25" uppsättning, är det en kruka på 1,5 och en av 1,75 liter. Sedan finns det ett lock som, som namnet säger, är både lock till grytorna och en stekpanna för att steka ägg eller en biff. Slutligen finns det ett handtag som passar alla delar. Så du kan greppa även de heta grytotna

Vad betyder "HA" på en sats/uppsättning? HA betyder Hard Anodized och är en behandling som grytorna i denna upsättning. De som känner till en köksuppsättning från en scoutgrupp, vet till exempel att även efter en kort tid bulkar grytorna. En kruka med hårdanodiserad aluminium kan tåla ett antal fler stötar innan bucklor uppstår i dem.

Vad är fördelen med en gasbrännare i en uppsättning?

Fördelarna med en gasbrännare är många. Det finns få som köper en trangia uppsättning idag, utan att köpa en uppsättning där gasbrännaren ingår. De gamla spritbrännarna sotar grytorna och är svårare att anpassa värmen med. Det tar mycket längre tid att få vatten att koka. En gasbrännare ger en mycket jämn värme och kokar en liter vatten mycket snabbare än spritrännaren gör. Dessutom är den helt fri från sot och du kan i de flesta fall bara torka av grytan elelr stekpannans undersida med en trasa efteråt. Om du vill börja göra utsökt gourmetmat i skogen, rekommenderas det starkt. Här behövs en gasbrännare. Det kan justera värmen mycket bättre och snabbare än alkoholbrännaren kan. Gasförbrukningen kan beräknas vara 15 g gas för att koka 1 liter vatten.

Duossal - vad är det?

Trangia Duossal är en nyhet från det svenska varumärket, nu har grytorna kommit i en version med 2 olika slags material, som många har begärt. De gamla aluminiumpannorna kritiseras för att de är faerliga att laga mat i dem, eftersom mat som tilllagats i dem kan riskera att innehålla skadliga ämnen. Omvänt är aluminium mycket bättre värmeledande än stål och även lättare. Därför finns det också goda argument för att behålla aluminiumet. Trangias lösning har varit att göra Duossal som har aluminium på utsidan - där värmeledningen sker och stål inuti där maten är. Ganska lysande tanke.

Trangia - vad ska du välja?

När du väljer stormköket, fundera över vad du behöver det för det långa loppet. Planerar du de mest solo resor, eller är du ofta ute med hela familjen? Om du är mest ute med familjen behöver du naturligtvis ett större stormkök så att du kan laga mer åt gången. Dessutom bör du också överväga vilka tillbehör du behöver för ditt stormkök. Det här är helt individuellt, beroende på vad du föredrar. Kanske behöver du inte ens tillbehör till Trangia alls. Det sista du bör tänka på är den typ av brännare du vill ha. Det finns både gas, sprit och multifuel. Valet faller igen på vad som bäst passar dina behov, eftersom alla tre bränslen fungerar bra - även om sprit inte är lika effektivt.

Kittel/vattenkokare, är det nödvändigt?

Det korta svaret är nej. Du behöver inte en kittel för ditt stormkök, men många väljer det ändå. Och hur kan det vara? De 2 grytorna täcker de grundläggande behoven, men det är alltid trevligt att ha en kittel för att värma vatten till kaffet efter maten, på disken eller till den frystorkade skålen. Det finns kittlar i trangia-uppsättningarna som slutar i 2, 4 eller 6, börjar vid 25-2.

Visa som Rutnät Lista
Sortering
Visa per sida

Åben spritbrænder

Trangia spritbrænder til alle slags gryder
219 kr

Campingsæt 24

Trangia sæt med gryder, pande og og kedel
649 kr

Campingsæt 624

Trangia sæt med gryde og pande
199 kr

Campingsæt 628

Trangia grydesæt med kedel
289 kr

Kasserolle 1,5 ltr. HA

Trangia gryde i hårdanodiseret aluminium
269 kr

Kasserolle 1,5 ltr. UL

Trangia gryde
99 kr

Kasserolle 1,5L Nonstick

Trangia gryde med teflonbelægning
189 kr

Kasserolle 1,75 ltr. HA

Trangia gryde i hårdanodiseret aluminium
269 kr

Kastrull 1,75 Liter UL

Trangia gryta
99 kr

Filter by:

Clear All
Close
Min: 42 kr Max: 2 179 kr
kr42 kr2179
Filters
Sort
display